Stilstaan

In de hal van het station haasten mensen zich door de poortjes naar het perron. Koffie in de ene hand en hun mobiel in de andere. Snel de situatie scannend, rennen ze naar de deur waarvan ze vermoeden dat daarachter de kans op een zitplek het grootst is. Ze wurmen zich in de trein. De telefoon gaat en terwijl ze ondertussen tikken op hun laptop, bespreken ze vast de vergadering van straks voor. Eenmaal uit de trein lopen ze haastig weg, naar de volgende trein, naar hun fiets, hun werk. Telefoon aan hun oor of in hun hand. Nauwelijks een idee van de wereld om hen heen.

Een paar weken geleden volgde ik een training. Een training door twee digital nomads: fulltime reizigers die hun geld onderweg verdienen op hun eigen digitale manier. En of ze dan op het strand in Mexico zitten, op een terras in New York of op de bank in een huiskamer in Nederland, dat maakt niet uit. En van deze twee inspirerende reizigers zou ik een training krijgen, hun ervaringen horen, hun lessen, hun tips & tricks. Joeh!
Maar ik kreeg het niet cadeau. Ik hoorde niet alleen hun verhalen. Ik werd, met de groep, ook zelf hard aan het werk gezet.
Thema van dag 1: Stilstaan en bewust worden. Ok. Stilstaan bij je huidige leven. Waarom doe je wat je doet? Hoe ziet jouw gemiddelde dag er momenteel uit? Van welke momenten op de dag word je blij? En van welke niet? Wat zou je daaraan willen veranderen? En hoe zou je het dan willen?

En daarna kwamen de volgende vragen: waarom wil je op reis? Wat is voor jou belangrijk? Hoe denk je over tijd, werk en geld? Wanneer is voor jou een reis geslaagd?
Het schudde me onverwacht flink door elkaar en raakte me meer dan ik vooraf gedacht had. Deze vragen wierpen me terug. En dwongen me om stil te staan. Echt stil te staan.

Het duurde meerdere dagen voordat alles begon te landen. Maar door te tijd te nemen en mezelf goed aan te kijken, zag ik de fijne dingen in mijn leven die ik graag wil houden. Ik zag de dingen die voor mij belangrijk zijn. Waarom ik de reis wil maken. Wanneer deze voor mij geslaagd is. Ik zag ook de minder fijne dingen. Dingen die ik niet (meer) wil of anders wil. Dingen waar ik me voorheen eigenlijk helemaal niet bewust van was. Of waar ik me wel bewust van was, maar waar ik geen aandacht voor had. Omdat ik doorholde in de tredmolen van het dagelijks leven. Zoals de treinreiziger. Hm.

Het stilstaan heeft zijn effect gehad. Afgelopen weken gebeurde er veel op mijn bospad.
Mijn huidige werk is klaar. Ik nam afscheid van het team dat me heel eigen is geworden. Een team dat me weer zelfvertrouwen gaf, in mijn werk en in mijzelf. Ik heb nieuw werk gevonden. Een mooie opdracht die in eerste instantie niet aan mijn voorwaarden voldeed, maar die we samen passend maakten.
En die voorwaarden waren voor mij helder, omdat ik weet wat ik daarna ga doen. Ik ga de wereld verder verkennen, de reis maken die al zo lang lonkt. En de komende tijd en de komende opdracht zorgen ervoor dat ik daarvoor de voorbereidingen kan treffen.
Door stilstaan kwam mijn beweging. De juiste kant op.

“De tijd gaat zo snel.” “Tijd glipt door mijn vingers.”
Maar gaat de tijd snel of gaan wij zo snel?

Druk. Haast. Het zijn bekende woorden. Woorden die ervoor kunnen zorgen dat je vergeet stil te staan.
Bij de kleine dingen. Stilstaan om te genieten van wat je doet, wat je ziet, wat je meemaakt.
Maar ook bij de grotere dingen: stilstaan bij jezelf en bij je eigen leven. Om na te gaan hoe het met je gaat. Of je nog op de juiste weg zit. Of je echt de dingen doet die je graag zou willen doen.
Hoe vaak staan we eigenlijk stil? Hoe vaak sta jij stil?

Bijgaand filmpje opent met een onderzoek bij 100 mensen aan het eind van hun leven.
“At the end of their lives most of them had no regrets of the things they did. But of the things they did not.”

Ik hoop het aantal “Had ik maar’s…” in mijn leven zo klein als mogelijk te maken. Door te doen wat ik echt graag wil.
En om daar heel bewust van te blijven, hoef ik niet de tijd stil te zetten. Maar af en toe mezelf.

2 gedachtes over “Stilstaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.