Een stap in de juiste richting

Ik ben een fan van Masterchef, het bekende kookprogramma. Met bewondering kijk ik naar mensen die met een aantal ingrediënten meteen de meest briljante ideeën hebben voor een smakelijk en mooi gerecht, en dit ook nog weten uit te voeren.
Het is daarnaast echter vooral de enorme bevlogenheid van de deelnemers en de juryleden waar ik zo van geniet. Er worden de meest mooie uitspraken gedaan over het volgen van je passie en het laten uitkomen van je dromen. Uitspraken die vaak heel toepasselijk zijn.

In één van de afleveringen zat een jonge deelnemer die enorm zijn best had gedaan op een gerecht. Bij het serveren aan de jury bleek het echter niet aan de hoge wensen en eisen te voldoen. Hij gaf aan dat hij tijdens de opdracht was gaan twijfelen. De keren dat hij puur op zijn gevoel had gekookt, waren er de meest prachtige gerechten ontstaan. Hij verwoordde het kort: “Als je gaat twijfelen, begint het gevecht met jezelf”.

Het was zomaar een uitspraak, maar het was er een die me raakte en die in de afgelopen weken veel boven kwam. Omdat deze weken momenten van intens geluk, zich afwisselden met momenten van paniek. Intens geluk, omdat alles waar ik de afgelopen anderhalf jaar mee bezig geweest ben, in de aanloop naar mijn reis, vorm begint te krijgen. En paniek, omdat er zoveel nieuwe dingen op me afkomen, ik me afvraag of ik het allemaal wel kan en er daarnaast nog zoveel te doen is.

Als je gaat twijfelen, begint het gevecht met jezelf“.
Ik begon te snappen waarom deze uitspraak me zo raakte. Want het gevoel van intens geluk en de paniek heeft alles te maken met twijfel en vertrouwen. En dat heeft weer alles te maken met mezelf. Het gaat over het vertrouwen in mezelf. Of over het grote gevecht: de twijfel aan mezelf.
En in dat laatste ben ik kampioen.

Maar deze weken merkte ik iets. Ik merkte iets moois.
Want met alle gemaakte stappen van het afgelopen anderhalf jaar in de richting van mijn doel, begint het plaatje te kloppen. Er beginnen puzzelstukjes op hun plek te vallen. En dat bracht iets wezenlijks op gang.

Aan het begin van dit hele avontuur, het starten van On her way, had ik mezelf iets voorgenomen. Ik had me voorgenomen om niet meer alles te plannen. Nee, ik zou het anders gaan doen: stap voor stap. En bij iedere stap voelen of het klopt. En dat heb ik gedaan. Iedere stap die ik sindsdien zet of heb gezet, heb ik bekeken en ‘gevoeld’. Voelde het niet goed? Dan paste ik het aan of koos ik een andere manier. Voelde het goed? Dan zette ik de stap.

Zo was er die eerste grote stap – het zo spannende en moeilijke begin – die alles in gang heeft gezet. Er waren de vervolgstappen die ervoor zorgden dat het niet bij plannen maken bleef, maar dat ik dit keer ook echt gá. Er waren stappen waarmee ik de middelen heb vergaard om alles vorm te geven. En er waren stappen waardoor ik nu zelfs de eerste betaalde opdracht heb tijdens mijn reis.
En zo waren er vele kleine en grote stappen. En iedere stap heb ik ‘gevoeld’. En iedere stap klopte. Direct of in een later stadium.

En nu beginnen al die stappen een plek te krijgen. En zijn het niet alleen meer de losse stappen die kloppen, maar nu begint het hele plaatje te kloppen. En op de momenten van twijfel en paniek was het dit besef dat iets op gang bracht. Want voor het eerst voelde ik een zachte tegenbeweging. Een diep gevoel in mijn binnenste waar ik op kon leunen. En met een schok bedacht ik het me. Het was mijn vertrouwen. Mijn vertrouwen dat aan kracht begint te winnen. Het vertrouwen in mezelf. Het vertrouwen op mijn gevoel. Het vertrouwen dat ik dingen kan doen en leren die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Het vertrouwen dat ik op de juiste weg zit, op de juiste manier.

En dat moment ontroerde me enorm. Want dat betekent dat ik op mijn weg weer een stap verder ben. Een grote stap in de juiste richting.

11 gedachtes over “Een stap in de juiste richting

 1. Mooi omschreven en zo eerlijk. Bijzonder hoor. Voor misschien nog meer opdrachten tijdens je mooie reis: neem contact op met Els Slob van Side Kick Support.

 2. Wat fijn, wat een ongelooflijk goede stap in de goede richting en wat klinkt en voelt dit sterk ! Wil.

 3. Dank Els, wat fijn te horen en dank je wel voor de tip, die houd ik in gedachten!X

 4. Zeker Wil, die momenten van vertrouwen zijn de momenten dat je voelt dat je de wereld aan kan.. En zo vlak voor vertrek is dat een heerlijk gevoel!

 5. Je bezorgt me een glimlach Hans. Ja, het is écht de reis van mijn leven in vele opzichten en genieten doe ik.. Dank je wel!

 6. En daar vertrouwen in hebben, is precies waar het om gaat Joke! Dank je wel en ga ik zeker doen!
  Komen we elkaar nog tegen in Nieuw-Zeeland?
  Lieve groet!

 7. Lieve Annemieke,
  Dag Hammarskjöld schreef in zijn boek “Merkstenen”:
  “De weg koos jou en de keuze is de wijze hoe die weg te gaan”

  En die ga jij in Vertrouwen met heel je hart en ziel!
  Wij wensen jou een onvergetelijk mooie weg toe!
  Benno en Conny

 8. Lieve Conny en Benno,
  Wat een mooi bericht.. Deze beschrijving van de weg door Dag Hammarskjøld is nu op verschillende manieren naar me toegekomen, dat is vast niet voor niets 🙂 Dat de weg jou kiest en dat de juiste dingen op je pad komen, daar raak ik gaandeweg meer en meer van overtuigd en ja, dat geeft vertrouwen. Ik neem je woorden mee onderweg en zal er nog vaak aan denken.., dank je wel!

 9. Prachtig!! Ik ben even je laatste twee posts aan het lezen en tegelijkertijd je een mail aan het terugsturen. Excited!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.