Ingrediënten van geluk

Wanneer was jij voor het laatst echt gelukkig? Het gevoel dat werkelijk alles klopt, dat je kippenvel van binnen voelt en van puur geluk niet weet hoe je daar uiting aan kunt geven? Dat je voor een moment, voor minuten of misschien wel voor uren of dagen niemand anders wilde zijn dan je bent, nergens anders wilde zijn dan waar je was, volledig één met het moment en jezelf?

Dit gevoel heb ik sinds ik Nieuw-Zeeland binnenliep. Een land dat zó thuis voelt, een land dat zó adembenemend mooi is, een land met ultieme vrijheid nu ik met een auto en tent op pad ben. De eerste week dat ik op deze manier door het land reed was, had ik letterlijk de hele week een glimlach op mijn gezicht. Ik realiseerde me de intense rijkdom van dat gevoel, het gevoel waar ik zolang naar op zoek ben geweest..
En het leven zou het leven niet zijn als dat gevoel er vanaf nu steeds was. Nee, er zijn genoeg zaken die me ook deze weken met beide benen op de grond zetten, beslissingen die ik moet nemen. Maar de basislaag, de onderwaterstroom, is er één van puur geluk.

En naast dat ik enorm voel en geniet, ben ik er ook in mijn gedachten mee bezig. Wat maakt het, dat alles zó klopt? Naast het reizen in een land dat voelt als een warm bad, is het meer. Ik moest denken aan de workshop die ik, nu alweer bijna twee jaar geleden, heb gevolgd om meer te leren over mijn huidige manier van leven, een leven van reizen en werken. De workshop had als motto ‘Leven en werken onder jouw voorwaarden’. Ik kon me er nog weinig bij voorstellen.

De eerste opdracht die we kregen was het opschrijven van een gemiddelde dag, elk miniem onderdeel ervan. Bij elk onderdeel moest ik aangeven of ik er blij van werd of dat het niet bepaald een favoriet was. Ik kwam over het geheel bekeken uit in het rood, ik wilde niet voor niets dingen veranderen.. De tweede opdracht was om je ideale dag te beschrijven, elk onderdeel, en alles mocht. Ik probeerde een dag te beschrijven, maar wist eigenlijk niet goed hoe deze eruit moest zien. En wat ik opschreef, gaf me een vreemd, onwerkelijk, onhaalbaar gevoel.

En toen ik hieraan terugdacht, wist ik het ineens. Dat ik er nu, twee jaar later, dichtbij ben. Mijn ideale dag. En ik probeerde na te gaan, hoe ik daar ben gekomen. Ik realiseerde me dat het een lange weg geweest is, maar dat dit het resultaat is van de belofte die ik aan mezelf heb gedaan aan het begin van deze hele reis. De belofte dat, welke stap ik ook zette, klein of groot, mijn gevoel goed moest zijn. En daar heb ik me aan gehouden. Iedere stap werd een stap die bij me paste, iedere stap werd een stap waarvan mijn gevoel zei dat het klopte. En zo ben ik, letterlijk en figuurlijk, stapsgewijs dichter bij míj gekomen en bij hoe ik mijn dagen en mijn leven wil invullen. Mijn huidige dagen bestaan uit dingen die belangrijk voor me zijn, die goed voelen en waar ik gelukkig van word. En zo ben ik begonnen de ingrediënten voor mijn geluk te vinden. En aangezien op dit moment bijna iedere dag gevuld is met deze ingrediënten, beleef ik dit intense gevoel. En zo vind ik ook weer mooie, nieuwe ingrediënten.

Geluk zit in kleine dingen. De eerste zonnestralen na de winter, een fijn gesprek met een vriendin, je eerste kopje koffie in de ochtend. Fijne momenten om bewust van te genieten. Maar het brede basisgeluk vraagt meer. Als ik iets heb geleerd tijdens mijn reis, is dat basisgeluk zich niet laat afdwingen en het niet iets is wat je van het één op het andere moment verkrijgt. Het is werken, keuzes maken en een kwestie van geduld. Maar door met iedere stap te doen wat bij je past en waar je je goed bij voelt, hoe klein en onbetekenend het soms ook lijkt, kom je stapsgewijs dichterbij. En soms zal je onderweg moeten uitwijken omdat je oorspronkelijke idee niet helemaal meer klopt, maar ook dan doe je waar je je goed bij voelt en zit je gauw weer op het juiste spoor.

Onhaalbaar? Geen idee waar te beginnen? Heel herkenbaar, maar alles begint met die eerste stap. Begin eens met voelen wat goed voelt, al is het in het begin heel basis, of je zin hebt in thee of koffie of haal de boodschappen voor de maaltijd waar je op dat moment zin in hebt en niet dat, omdat je dat op dinsdag altijd eet. Het begint heel klein, maar iedere stap die je zet is er één en je zult al gauw merken dat er kleine dingen gaan veranderen. Kleine veranderingen die je gevoel versterken om op deze weg door te gaan. En, al zal het een lange reis worden die tijd en geduld vraagt, ook jij zult op deze manier op een dag ervaren dat je dag zich vult met jouw ingrediënten van geluk. En voelen dat die glimlach niet meer van je gezicht gaat.

En betekent dit dat mijn reis nu over is? Zeker niet, misschien is het nu pas net begonnen..

24 gedachtes over “Ingrediënten van geluk

 1. Fijn Annemieke dat je zover bent gekomen! Geniet van het vervolg van jouw levensreis!

 2. Wouw, je energie spat uit je schrijven. Wat weet je dingen toch mooi te verwoorden! Ik ben super blij voor je en trots op je dat je zo’n mooie transformatie gemaakt hebt. Go, go, go girl! xoxo

 3. Wat fijn voor jou : deze ” geluks- ingrediënten ” !
  Hoop dat je ze lang kan gebruiken op het vervolg van je reis!
  Op tweede Paasdag : een stukje geluk.
  Dank en liefs, Wil.

 4. Wat het noorder eiland al met je kan doen en dan mag je hopelijk nog door naar het zuiden.
  Verder veel plezier op de mooie eilanden.
  Gr Monique en Roel

 5. Oh wauw!!! Wat een goeie. Mooi omschreven ook. Bijzonder proces en mooie start voor iedereen lijkt me. Dank voor het delen.

 6. Lieve Annemieke wat bijzonder dat je dit gevoel bereikt hebt. Als de basis eenmaal gelegd is kan het alleen maar makkelijker worden, omdat je nu sneller merkt wanneer je niet goed naar je gevoel luistert.
  Fantastisch dat je dit bereikt hebt en met ons deelt. Ook voor mij een les om bij stil te staan.
  Nog veel geluksmomenten gewenst.
  Hopelijk tot gauw.
  Lieve groeten Olga

 7. Geluk hebben heeft weinig met mazzel te maken. Het is inderdaad werken met keuzes maken. Je hebt het te pakken de sleutel naar geluk realiseren…. Knap!

 8. Klopt Minet, het is zeker geen kwestie van geluk hebben, ook al kan dat af en toe wel meewerken. Ik ben ervan overtuigd dat als je op de juiste weg zit, er ook geluk(kige dingen) op je pad komen en dat versterkt dan beide kanten op.
  Tanx 🙂 Hoop dat jij ook gauw jouw weg weer vindt!

 9. Dank je wel Leida, dat doe ik, met volle teugen..
  Hoop dat het geluk ook weer aan jouw zijde is!
  Veel liefs,
  Annemieke

 10. Wat een gave reactie Janneke, je geeft me een lach van oor tot oor en tranen in mijn ogen..
  Helemaal omdat jij de weg ook maar al te goed kent. En zo gaaf dat je niet alleen een deel van het startschot hebt gegeven met ons allereerste gesprek, maar we tevens een stukje van die weg samen hebben kunnen oplopen, je hebt er een absolute bijdrage in gehad!
  Tanx girl, you too! Go, go, go!!XXX

 11. Ha lieve Wil, dank je wel, ik neem ze absoluut mee op mijn verdere reis..
  Ik wens op dit moment jou extra veel ingrediënten toe, maar ik begreep dat Pasen daar al eentje van was.. Heerlijk voor jullie!
  Heel veel liefs,
  Annemieke

 12. Wat leuk van jullie te horen! Ja, bijzonder wat een land kan doen, het juiste puzzelstukje op het juiste moment.. Dank jullie wel, benieuwd wat het vervolg in petto heeft, ik kijk er naar uit! 🙂
  Alle goeds voor jullie beiden!
  Liefs,
  Annemieke

 13. Dank je wel voor je mooie reactie Carin!
  Heel graag gedaan :-), een mooie start gewenst!
  Warme groet,
  Annemieke

 14. Lieve Olga, het voelt ook absoluut als als bijzonder en het is zo’n mooi vervolg op de weg die al achter me ligt.
  Je hebt helemaal gelijk! Hoe meer je dit gaat toepassen, hoe steviger de basis wordt en hoe eerder je je bewust bent van als er iets niet klopt en je bij jezelf aan de bel kunt trekken. Een prachtig proces wat niet altijd makkelijk was en is, maar wat geweldig is om te doorlopen.
  Dank je wel.. Ik wens je van harte hetzelfde toe!
  Heel veel liefs,
  Annemieke

 15. Dag Annemieke,

  het blije gevoel is magisch…mooi om het bij een ander te kunnen lezen. Het bestaat: geluk, gelukkig zijn, blij, smile…
  Ik heb roerige tijden meegemaakt, maar prachtig hoe jij de woorden vindt…dè onderstroom, ik neem hem mee, dagelijks. Het is goud waard, het zelfvertrouwen.
  Soms hoor ik woorden die passen in mijn belevingen, dan klopt het inderdaad. Het past in jouw hoofd, het zit er, het was er, en nu…voel je het.
  Ik denk dat je op een keerpunt bent…en deze magistrale onderstroom die geeft jou kracht/wijsheid, maar vooral “bij jezelf blijven” in alle omstandigheden. Want je bent leuk, je ervaart dat hèt prima is wat je doet, je laat het toe…want dat ben jij!! Prima!
  Je weet “hoe het werkt” ,…je hebt jezelf onder controle…je weet als het minder gaat ( en dàt mag!) dat jij eruit komt. Die onderstroom blijft doorstromen, je kan altijd op jezelf vertrouwen. Wow…
  Je weet dat het mindere gevoel voorbij gaat…je hoeft niet na te denken, want dat nadenken/piekeren kost zoveel energie, die twijfel maakt het soms moeilijk en moeizaam. Maar dat is er niet meer…je weet het, want je voelt het!!
  Gaaf Miek te lezen hoe jij daar aan komt, zover weg maar ik voel je heel dichtbij omdat het bij mij ook zo is gegaan…ik snap je.
  Ik noem het nog steeds een rijkdom.
  Elke dag wordt een goeie dag als je maar bewust blijft. Sta stil op het juiste moment…even rust, hèt mag. Sta op als het nodig is, je hoeft niet allesw at moet, want je moet niks.

  Zuiver, puur, vertrouwen,…woorden kunnen zoveel oplossen.
  Dank voor jouw woordelijke invulling van mijn dagelijkse gevoelens en ervaringen.
  Vooruit durven kijken en dààr blij van worden??…het lukt mij nu.
  Ik gun jou al het geluk Annemiek…HOU VAST!!!
  Je kunt het èn….dat weet jij nu!

  xxx Karen.

 16. Wat een inspirerend verhaal Annemieke, ik hoop nog veel van jou te lezen. Bedankt voor het delen.

 17. Inderdaad, alweer geweldig verwoord. Maar ook, wat geweldig ‘verbeeld’ in de foto! De blijheid spat eraf.
  Groet,
  Evert

 18. Ha Anne-Mieke,
  wat leuk om van je te horen en wat een fijne reactie, dank je wel..
  Ik hoop nog lang te kunnen blijven schrijven, fijn dat je met me meeloopt 🙂
  Alle goeds en een warme groet,
  Annemieke

 19. Dank je wel Evert, zo voelde dat moment ook helemaal, veel happy moments hier.. Ik hoop bij jou ook!
  Lieve groet,
  Annemieke

 20. Lieve Karen,
  wow, wat een mooie reactie weer, daar word ik stil van..
  Geweldig dat jij na hard knokken ook het geluk en het vertrouwen hebt gevonden, voor nu en de toekomst! En wat mooi dat mijn verhaal daar woorden aan heeft kunnen geven, dat blijft heel bijzonder om te lezen. De kracht spat uit je woorden, geniet van deze rijkdom meis..
  Alle geluk voor jou en veel liefs,
  Annemieke

 21. Capsuled wonderfully Ann. Surely this is the start to many more wonderful experience(s). Love the energy you show within yourself and pass on to others. You have a calmness in you and that shows your sparkling inner self too.
  Waiting to read more of your wonderful reads!

 22. Dear Kamran, thank you for your wonderful response. Words to think about, but also words that make me very happy; thank you for seeing and writing that..
  And for sure, more reads to come :-), great that you’re walking with me from now on!
  Warm greetings,
  Annemieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.